Praktijk Ceres

relatie- en traumatherapie

 

 

Over relatiepatronen

Bij spanningen in je relatie gaat het er niet om dat jij of jouw partner het niet goed doet, maar dat jullie in een patroon verstrikt zijn geraakt die een spiraal van onmacht, frustratie en desillusie tot gevolg heeft. Wanneer jullie onderliggende emoties de relatie verstoren, is het moeilijk om zicht te krijgen op je eigen behoeften, die van jouw partner en hoe jullie dit naar elkaar kunnen uiten. Wanneer jullie de patronen meer inzien en de verwijten kunnen stoppen, kan er weer ruimte ontstaan voor balans en een gezamenlijke toekomst. Hechtingsproblemen, vitaliteitsproblemen of praktische problemen kunnen stress in jullie relatie brengen, waardoor er steeds meer ruzies ontstaan. 

Over relatieproblemen
Veel ruzies in de relatie gaan vaak samen met controle verlies en met de wisselwerking tussen macht en machteloosheid. Het gaat om conflicten die uit de hand lopen zonder dat daar een intentie is om de ander te beschadigen. De dynamiek is complex omdat beide partners een aandeel hebben in conflicten. Een incident maakt over het algemeen deel uit van een patroon. Boosheid is het topje van de ijsberg. Daaronder vind je schaamte, schuld, trots, angst om je kwetsbare kant te laten zien en de ware behoeftes die je hebt. Zolang daarin niets verandert, is het lastig om uit deze dynamiek te stappen. 

 

 

 

Over onveiligheid en huiselijk geweld 

Ruzies kunnen overgaan in onveiligheid en huiselijk geweld. Onveiligheid omvat alle vormen van grensoverschrijdend gedrag waarbij jouw integriteit wordt aangetast. Zowel mannen als vrouwen kunnen in verschillende rollen en op verschillende plekken te maken krijgen met huiselijk geweld en onveiligheid. De volgende vormen van huiselijk geweld en onveiligheid zijn te onderscheiden: lichamelijk-, psychisch-, seksueel geweld, isoleren, financieel misbruik, stalking en online geweld. Huiselijk geweld betekent niet automatisch dat je je relatie moet beëindigen, maar het is wel essentieel om er actief mee aan de slag te gaan, want het zal niet vanzelf stoppen. 

Intieme terreur
De thema’s dwang en controle kunnen in jouw relatie zo'n grote rol zijn gaan spelen dat je je gevangen voelt in je relatie en geen uitweg meer ziet. Er is bij intieme terreur duidelijk sprake van een slachtoffer en een agressor. Bij deze vorm van huiselijk geweld is het belangrijk om te werken aan het herstellen van de verbinding met jezelf. Als je langdurig gericht bent geweest op de behoeften van een ander heb je vaak jezelf weggestopt of jezelf afgewezen en dat kan jouw identiteit zijn geworden. Je bent verstrikt geraakt in een web van macht, manipulatie en controle. In dat geval is het belangrijk dat we eerst gaan werken aan acute veiligheid en het herpakken van de regie op jouw leven.  

 

Wij bieden individuele en partnergerichte hulp aan volwassenen bij relatieproblemen en alle vormen van huiselijk geweld.

 

 

Spiraal van geweld

 

Spiraal van geweld

Wij werken vanuit de spiraal van geweld. Justine van Lawick en Martine Groen beschrijven in hun boek Intieme Oorlog” (1998) de spiraal van geweld in relaties. Deze gaat ervan uit dat relationeel geweld ontstaat, zich door verschillende fasen ontwikkelt en daarmee zichzelf in stand houdt. Naarmate de cirkel vaker wordt doorlopen, raakt huiselijk geweld verder in de relatie ingebed en wordt het lastiger te doorbreken. 

 

Zie onderstaande filmpjes voor meer duidelijkheid. 

https://youtu.be/ljbU15hQe_4?si=cI3feK9pdIpRCt6r

https://youtu.be/-ZHNq0UJe94?si=bC2U4kFiWyYmreU_

 

 

Window of tolerance

Window of tolerance.  

In een wereld waarin je je veilig genoeg voelt, functioneer je in het algemeen goed. Langdurige perioden van verhoogde stress kun je opvangen als je draagkracht voldoende is. Wanneer je je (structureel) onveilig voelt, kan er langdurig veel stress vrijkomen die het lichaam klaarmaakt om te: 

  • Vechten 
  • Vluchten 
  • Bevriezen 
  • Aanpassen

De hersenen passen zich direct aan. Het denkende deel wordt onderbroken en het instinctieve deel neemt het lichaam over. Als het gevaar is geweken of je bent gerustgesteld dan kan het stress systeem weer kalmeren. De zone waar binnen je stress goed aan kan, is je ‘window of tolerance’'. Zo lang de stress binnen dit 'raam' blijft, kun je goed functioneren.
Een ervaring kan zo ingrijpend zijn en zo’n overweldigend gevoel van angst, hulpeloosheid of doodsangst veroorzaken dat je ontregeld raakt. Dit kan door een eenmalige gebeurtenis of door een langdurige onveilige situatie, zoals bij huiselijk geweld. Dit kan resulteren dat je continu alert bent, waardoor je de stress niet goed aan kan en buiten je raampje schiet. Je reageert sneller en sterker op dagelijkse gebeurtenissen en prikkels. Er kunnen twee mechanismen in werking treden. Bij beide wordt het denkende deel tijdelijk afgesloten. Dit betekent dat het nadenken, het leren en de emotieregulatie wordt verstoord. 

Hyper arousel

  • Hartslag gaat omhoog 
  • Het lichaam gaat trillen 
  • Pijn 
  • Prikkelbaar 
  • Nerveus 
  • Raakt overspoelt door emoties en lichamelijke reacties  
  • Maakt een agressief of nerveuze indruk 

Hypo arousel 

Time Out

Time out

Een Time-out wordt gebruikt om een pas op de plaats te maken, even pauze, om te kunnen bespreken wat verder de beste strategie is. Ook binnen relaties kan een time-out nodig zijn, zodat ruzies niet uit de hand lopen. Een time-out is echt nodig als boosheid of woede of schelden dreigt om te slaan in agressief gedrag. Even bekoelen, en wellicht ook bedenken of een andere manier beter is.

Op papier lijkt een time-out eenvoudig, maar blijkt vaak lastig in de praktijk. Door alle emoties en rollenpatronen kan het moeilijk zijn een time-out goed toe te passen. Daarom kan het nodig zijn de time-out een aantal keren met jouw therapeut te bespreken en te oefenen. Praktijk Ceres kan jullie leren op welk moment je de time-out inzet en hoe je de stress de baas kunt worden voordat je weer met elkaar in gesprek gaat. 

De belangrijkste punten bij time-out:

  • Kondig aan dat je een time-out nodig hebt
  • Vertrek rustig
  • Laat de ander ongehinderd weggaan
  • Bedenk tijdens de time-out hoe je je kunt beheersen
  • Laat de time-out niet te lang duren
  • Laat de ander weten als je meer tijd nodig hebt
  • Laat bij terugkomst weten of je (verder) kunt praten
  • Zo nee, bespreek wanneer je op het conflict terugkomt

 

 

 

Wij staan voor jou klaar

Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken